x
Mikro İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

Mikro İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

19 Mayıs 2022

Mikro İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Pandemi ile beraber çeşitli kısıtlamalar önlem olarak hayatımıza girmiştir. Bu kısıtlamalar fiziki olarak bir alışverişi mümkün kılmamıştır. Dolayısıyla da bireyler internet üzerinden ürün alma yolunda daha fazla eğilim göstermiştir. Ek olarak, yurtdışı satışlar kur farkı nedeniyle daha karlı hale gelmiştir. Mikro ihracat da internet kullanımının artması ve internet satışlarının ivme kazanmasıyla patlama yapmıştır. Peki mikro ihracat nedir? Nasıl yapılır?

Mikro İhracat Nedir?

Yurtdışı satışlarının kur farkı nedeniyle daha avantajlı olduğu bir dönemdeyiz. Dolayısıyla da işletmeler bu avantajlardan faydalanmaya çalışmaktadır. Kar marjının ciddi oranda artmasına imkan veren yurtdışı satış, küçük ve orta ölçekli işletmelerin hedefi konumundadır. İşletmeler bu hedef için pek çok farklı yöntemi kullanabilmektedir. Ancak günümüzün en çok tercih edilen e-ihracat modeli ise mikro ihracat olarak ifade edilmektedir.

Mikro ihracat olarak tanımlanan e-ihracat modelinde belirli sınırlamalar bulunmaktadır. Bunlar, tutar ve ağırlık ile ilgili sınırlamalardır. Yurtdışına satışı yapılmak istenen bir ürünün değeri 15 bin Euro’yu geçememektedir. Ayrıca bu rakama KDV dahil değildir ve tek seferde yapılan satışlar için geçerlidir. Diğer bir sınırlama ise satışı planlanan ürünlerin ağırlığı ile ilgilidir. Bu e-ihracat modelinde ür e ünlerin ağırlığı 300 kilonun üzerine çıkmamaktadır.

Mikro ihracat olarak adlandırılan bu modelde ürünler yurtdışına ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) ile çıkarılabilmektedir. ETGB birçok konuda fırsat sunmaktadır. Bunlar arasında, ücretsiz olması, dış ticaret için gerekli olan bazı evrakları ortadan kaldırması yer almaktadır. Ayrıca, gümrük müşavirliklerine ihtiyacı ortadan kaldırması da diğer bir fırsattır.

Tanım yaparken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise B2C'dir. Bu iş modelinde Business to Consumer (B2C) iş modeliyle yurtdışına satış yapılmaktadır. B2C, bir işletme ile ürün veya hizmetlerinin son kullanıcıları olan tüketiciler arasında doğrudan ürün ve hizmet satma süreci şeklinde tanımlanabilmektedir. Bu iş modeli birçok perakendeci için önem taşımakta ve pek çok fırsat sunmaktadır.

E-ihracat ile Bağlantısı Nasıldır?

TİM'e göre (Türkiye İhracatçılar Meclisi) e-ihracat "ürünlerin online satış kanalları (internet sitesi, elektronik pazaryerleri vb.) üzerinden yurt dışında bulunan bireysel müşterilere satılması ile gerçekleştirilen ticaret" olarak tanımlanmaktadır.

Yukarıda verilen şekilde sarı alan e-ihracatı göstermektedir. Şekilden de anlaşılacağı üzere e-ihracat, e-ticaret, bireysel müşteri ve mikro ihracat arasında tam da ortada yer almaktadır.

Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

Yukarıda bahsedilen şartların oluşması durumunda ihtiyaç olan şey ETGB düzenleme yetkisi olan firmalardır. PTT, DHL, UPS veya TNT gibi firmalar bu düzenleme yetkisine sahip olup bu firmalardan alacağınız hizmet ile hem maddi hem de prosedür bakımından işlemleri minimize edilebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise yetki verilen kargo şirketine yurtdışına satışını yaptığınız ürünün Türkçe ve İngilizce fatura kopyalarını teslim etmeniz gerektiğidir.

Bahsedilen bilgilere ek olarak, KDV iadesi ETGB sisteminde size verilen ETGB sorgu numarasıyla daha kolay hale gelmiştir.

Buykanat, yeni nesil e-ihracat platformu olarak yurtdışına satış yapmak isteyen üreticilerin tek adresidir. Sizler de Buykanat güvencesi ile başta mikro ihracat olmak üzere diğer tüm e-ticaret modellerinden yararlanabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.