x
Bir Şantiye Şefinin Bilmesi Gerekenler

Bir Şantiye Şefinin Bilmesi Gerekenler

12 Eylül 2022

Şantiye yöneticisi olarak da bilinen bir şantiye şefinin bilmesi gerekenler ve sahip olması gereken özellikler nelerdir, şantiye şefinelerden sorumludur, beraber inceleyelim.

Şantiye şefi, bir şantiyede inşaat projelerinin denetlenmesinden ve yönetilmesinden sorumludur. İnşaatta çalışan ekip üyelerini denetlemek, liderlik becerilerini kullanarak çalıştığı ekip üyelerine yol göstermek gibi profesyonel yeteneklerini kullanmaktadır. Fakat bunlar dışında bir şantiye şefinin bilmesi gerekenler vardır.

Bir Şantiye Şefinde Olması Gereken Özellikler

  • İletişim becerilerinin iyi olması,
  • Problem çözme yeteneğinin olması,
  • Karar verme yeteneğinin olması,
  • Çalışanları motive etme yeteneğinin olması,
  • Takım çalışmasına yatkın olması,
  • Teknolojik gelişmeleri takip etmesi,
  • İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olması,
  • Teknik özelliklere sahip olması,
  • Bilgisayar kullanımına hakim olması,
  • İnşaat bilgisine hakim olması,
  • Yönetmelik hakkında tam bilgiye sahip olması gerekmektedir.

Şantiye Şefinin Bilmesi Gereken ve Sahip Olması Gereken Özellikler

Şantiye şefi, şantiyedeki ekipleri yöneterek projenin sorun olmadan tamamlanmasını sağlamalıdır. Bunun için yukarıda saydığımız özelliklere sahip olması ve bunları bilmesi gerekmektedir. Bunlardan birkaçını açıklayacak olursak;

İletişim Becerisi ve Motivasyon Yönetimi

Bir inşaatın projesini yönetirken verimliliği göz önüne almak gerekmektedir. Fakat verimli olmanın temelleri de sahada çalışan ekip üyelerinin motive edilmesinden ve buna ek olarak sağlıklı bir iletişim geçer. Her bir çalışanın motive olma şekli farklılık göstermektedir. Bundan dolayı ekip üyelerinin, şantiye şefiyle açık bir iletişim kanalı oluşturması ve isteklerini çekinmeden söylemesi gerekmektedir. Bu sayede karşılıklı iletişim ve güven olduğundan dolayı ekip üyeleri, yaptıkları projeyi sahiplenir ve daha verimli bir şekilde çalışabilir.

Problem Çözme ve Karar Verme Yeteneği

Şantiye şefinin, şantiyede oluşabilecek herhangi bir problemi çözme yeteneğine sahip olması gerekir. Probleme neyin sebep olduğunu bularak, bunun üzerinde düşünerek, neyin nasıl yapılacağına karar vererek çözüme ulaşması gerekmektedir. Ortaya çıkan sorunlara objektif açıyla bakarak, problemi analiz ederek bir sonuca ulaşır. Bu sonuç sonunda, karar verme yeteneğini kullanarak hızlı ve doğru kararlar vererek sorunu ortadan kaldırmalıdır.

Takım Çalışmasına Yatkınlık

Takım çalışması, başarılı bir inşaatın ana temellerinden biridir. Şantiye şefi, çalışan tüm ekip üyeleriyle işbirliği yapmak zorundadır. Mühendisler, mimarlar veya teknisyenler gibi sayamayacağımız birçok ekiple işbirliği yapılmaktadır.

Şantiye Şefinin Bilmesi Gereken Ekstralar

Teknolojik Gelişmeleri Takip Etmesi

Gelişen teknoloji şüphesiz ki inşaat sektörünün büyük bir bölümünü etkilemektedir. Daha verimli projeler için, teknolojik gelişmelerin takip edilmesi ve bunun şantiyede nasıl kullanılabileceği şantiye şefi tarafından raporlanarak üst yönetime sunulabilir.

Bilgisayar Kullanımı

Teknik anlamda bir inşaat projesi, bilgisayar destekli yapılan çiziminin anlaşılmasından başlar. Şantiye şefleri de çizimleri veya planları geliştirmek için bazı yazılımlar kullanılmaktadır.

Proje Yönetiminin İzlenmesi

Proje yönetim yazılımlarının kullanılması sayesinde bir şantiye şefi, projenin durumunu, ilerlemesini izlemek için veya ekip üyelerine gerekli bilgileri iletmek için bu tür uygulamaları kullanabilir.

Şantiye Şefinin Bilmesi Gereken Teorik Bilgiler

İnşaat Bilgisi

Bir şantiye şefinin bilmesi gereken en önemli bilgi, inşaat bilgisidir. Üst düzey pozisyonda olduklarından dolayı inşaat hakkında her türlü bilgiye hakim olmak zorundadırlar. Yapılan inşaatların uygun şekilde planlanması, yürütülmesi ve gözden geçirilebilmesi gerekir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Bilgi Sahibi Olunması

Şantiye şefi, şantiyede güvenlik anlamında önlem almakla sorumludur. İş güvenliğini denetleyerek, gördüğü olumsuz durumları raporlamak zorundadır. Bundan dolayı iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Çalışanlara, baretlerin takılması, emniyet kemerlerinin kullanılması, eldiven, kulaklık veya gözlük kullanılmasında gerekli bilgileri anlatması gerekmektedir.

 'Bir Şantiyede Olması Gereken Malzemeler' yazımız da ilginizi çekebilir; okumak için tıklayın!

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.