x
2023 Yılı E-Ticaret Trendleri Neler Olacak?

2023 Yılı E-Ticaret Trendleri Neler Olacak?

28 Kasım 2022

E-ticaret geliştikçe, birçok yeni trend de çıkmaya ve hayatımıza girmeye devam edecek. Peki, 2023 yılı e-ticaret trendleri nelerdir? Günümüzde giderek yaygınlaşan e-ticaret, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de oldukça gelişmiş durumdadır. İnternet kullanımının artması, alışveriş ortamlarının internete taşınmasına sebep olmuştur. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de nüfusun %85'i internet kullanmaktadır. Bunun yanı sıra TÜİK 2022 Ağustos rakamlarına göre, bireylerin e-ticaret ile sipariş verme oranı %46,2'dir. Bir önceki yıla göre artış gösteren e-ticaret satışları gün geçtikçe de artmaya devam etmektedir.

2023 Yılı E-Ticaret Trendleri

Stoksuz Satış (Dropshipping)

Son yıllarda sıkça duyulan başlıklardan biri olan dropshipping yani stoksuz e-ticaret, 2022 yılında büyük bir artış yaşamıştır. 2023 yılında da gelişerek devam edeceği herkes tarafından öngörülmektedir. Genel olarak tedarikçiler ile anlaşma yaparak gerçekleştirilen bu satış modelinde, e-ticaret sitelerine ürünler yüklenmekte ve gelen talepler doğrultusunda, anlaşılan tedarikçinin bilgisi dahilinde ürünler kullanıcıya iletilmek üzere yola çıkmaktadır.

Görsel Aramalar

Tüketici beğendiği herhangi bir ürünün fotoğrafını aratarak benzer ürünleri kolayca bulabilmektedir. 2023 yılı itibariyle bazı e-ticaret siteleri görsel arama optimizasyonu ile kullanıcının beğendiği ürünü e-ticaret sitesi üzerinden aratma imkanı sağlamaya başlayacaktır. Oldukça kullanışlı bir özellik olacağı aşikar.

Chatbot Kullanımı

E-ticaret firmalarının Whatsapp entegrasyonu ile chatbot kullanımı, 2022 yılında oldukça çoğalmıştır. 2023 yılında da bu özellik trend olmaya devam edecek. Müşteri hizmetlerinin mali açıdan fiyatının yüksek olması, firmaları chatbot kullanımına itmektedir. Telefonla konuşmak yerine, müşteri istediği zaman chatbot aracılığı ile satıcıyla iletişime geçebilmektedir. Bu sayede çok yönlü bir müşteri deneyimi oluşmaktadır.

E-İhracat ile Uluslararası Satış

Kur farklılıkları sebebiyle, uluslararası satışlar ile oluşan bu farklılıkları avantaja çevrilerek e-ihracatta gelişme ve büyüme sağlamaktadır. 2023 yılında da trend olacak olan E-ihracat ile uluslararası satışlarda artış beklenmektedir.

2023 Yılıda E-Ticaret Trendleri

Abonelik Modelleri

Abonelik modelleri sayesinde kullanıcıya özel indirim fırsatları ile alıcı, firmaya bağlılık göstermektedir. 2023 yılı trendleri arasında şimdiden yer almaya başlayan abonelik modelleri, alıcıların satın alma isteğini canlı tutacak şekilde geliştirilerek, e-ticaret satışlarında oldukça verimlilik sağlamaktadır.

2023 Yılı E-Ticaret Trendleri: Artırılmış Gerçeklik

Artırılmış gerçeklik ile kullanıcı istediği ürünü almadan önce AR teknolojisi ile ürünün detaylarını yakından inceleyebilmektedir. 2023 yılında gelişen AR teknolojisi sayesinde bazı e-ticaret siteleri bunun entegrasyonunu sağlayarak kullanıcılarına farklı deneyimler yaşatmayı amaçlamaktadır.

Buykanat ailesi olarak, bizlerde her gün gelişen teknolojiyi yakından takip ederek ve tüketicinin ihtiyaçlarından esinlenerek kendimizi geliştirmekteyiz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.