x
Kullanım Alanlarına Göre El Arabası Seçimi Nasıl Yapılır?

Kullanım Alanlarına Göre El Arabası Seçimi Nasıl Yapılır?

16 Ağustos 2021

Kullanım alanlarına göre el arabası seçimi ve bu seçimden pişman olmamak için bu yazımızı mutlaka okumalısınız. El arabaları işyerlerinde, bahçelerde ve diğer tüm ihtiyaçlarda hafif yük taşımacılığı için kullanılan araçlardır. Her türlü ihtiyaca göre tasarlanmış olan el arabaları, tekerlek sayısına, üretim malzemesine ve kullanılan lastik türüne göre değişik şekilde kullanıcılara sunulmaktadır.

El arabası deyince aklımızda bir model hemen beliriyordur. Ancak bu model içinde yukarıda bahsettiğim çeşitliliği çoğu zaman düşünmüyoruz. İhtiyaca göre şekillenecek olan el arabası tercihi bu yazımızı okuduktan sonra daha kolay olacaktır. 

El Arabası Seçerken: Tek Tekerlekli mi Yoksa Çift Tekerlekli Mi?

Düşündüğünüz konu denge veya dar alanda çalışma zorunluluğu ise mutlaka tekerlerin sayısına önem vermelisiniz.

Tek Tekerlekli El Arabası

Tek tekerlekli el arabalarının tercih edilmesinin temelinde, manevra kabiliyeti var diyebiliriz. Klasik el arabası olarak kabul edilen bu modeller sayesinde dar alanlarda kolay dönüşler ve manevralar yapılabilmektedir. Bu özelliği sayesinde özellikle dar veya kıvrımlı alanlarda (sebze bahçesi gibi) oldukça kolay sürüş imkanına sahip olursunuz.

Tabi ki her üründe olduğu gibi tek tekerlekli el arabalarında da bazı dezavantajları vardır. Bunlardan en önemlisi dengeyi korumanın oldukça zor olmasıdır. İkincisi ise ıslak arazilerde yaşanan sorunlardır. Islak toprağa saplanan tekerlek sürüşü engelleyebilir. Neyse ki parmak jantlı tekerlek modelleri sayesinde toprak, çamur zeminlerde kullanımı kolaylaştırabiliyoruz.

Çift Tekerlekli El Arabası

Çift tekerlekli el arabalarının tercihinde en önemli etken denge konusudur. Yük taşırken dönüşlerde veya manevra sırasında oluşacak olan yükün bir bölgeye kayması denge sorunlarına neden olur. Çift tekerlekli el arabaları bu durumlarda dengenin sağlanmasına ve sürüşün daha kolay olmasına olanak tanır. Denge konusunun yanı sıra çift tekerlekliler yükün daha fazla taşınmasına imkan tanır.

Çift tekerlilerin dezavantajlarından biri ise düz yüzeylere uygun olmayışıdır. Bu özelliğinin yanı sıra çift tekerlekli el arabalarının manevra kabiliyetinin tek tekerlekliye göre düşük olacağı unutulmamalıdır. Burada da devreye, el arabasının ne kadar ergonomik tasarlandığı devreye girecektir.

Plastik mi Yoksa Metal El Arabası Mı?

Bazı istisnalar dışında genel olarak el arabaları metalden veya plastikten üretilmektedir. Her iki üretimin çeşitli artıları ve eksileri bulunmaktadır.

Metal El Arabası

Metal el arabasının tercih edilmesinde ana etken, ağır yük taşımaya imkân sağlamasıdır. Plastiğe göre daha dayanıklı olan metal, daha fazla yük taşımaya imkan verir. Bu tür el arabalarında dikkat edilmesi gereken konu ise paslanma olasılığının yüksek ve plastiği göre daha ağır olmasıdır.

Plastik El Arabası

Plastik el arabaları, yapıları gereği çok ağır yükleri taşımaya elverişli değildir. Hafif yük taşımak için tercih edilen bu tür el arabaları, çelik el arabalarına göre oldukça hafiftir. Bu tür bir el arabasında dikkat edilmesi gereken konu ise plastiğin deforme olabilmesi veya çatlayabilmesidir.

Pnömatik Lastik mi Yoksa Pnömatik Olmayan Lastik mi?

Düz bir arazi mi yoksa engebeli bir arazide mi çalışacaksınız sorusunun cevabı, lastik tercihinizi etkileyecektir.

Pnömatik Lastik

En basit anlatımıyla, bisikletlerde kullanılanlara benzeyen lastiklerdir. İçinde var olan plastik yapıya doldurulan hava sayesinde el arabası hareket ettirilmektedir. Kolay bir sürüş ve manevra kabiliyeti olan bu tür lastiklerin dezavantajları arasında engebeli arazilerde yaşanabilecek lastik patlamaları yer alır.

Kauçuk Lastik

Katı kauçuk maddeden yapılan bu lastik türü, patlamama özelliği nedeniyle tercih edilir. Engebeli arazide lastiklerin patlaması gibi riskleri ortadan kaldırdığı için çok tercih edilen lastik türüdür.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.